Z Á P I S

z jednání výkonného výboru OSH Plzeň – sever,

konaném dne 6. května 2009

 

Přítomni : dle prezenční listiny

Omluveni : p. Fila, Kamil Hanus, Josef Moravec, Daniel Reiprich, Milan Štefl, Josef Šafařík

 

Program :

1)      kontrola usnesení

2)      příprava celostátní soutěže Memoriál V. Fránové

3)      příprava závěrečného kola hry Plamen

4)      informace k dotacím MŠMT a grantům MV ČR

5)      příprava okresního kola v požárním sportu

6)      soutěž „PO očima dětí“

7)      organizační záležitosti

 

Jednání zahájil a řídil starosta p. Hanus, který rovněž provedl kontrolu usnesení. Co se týká finančních příspěvků z Krajského úřadu je vše v jednání, zatím KÚ nevypsal žádné dotační programy pro mládež apod.

 

ad 2) a ad 3)

O stavu příprav na celostátní dorosteneckou soutěž Memoriál Vendulky Fránové informoval vedoucí ORM p. Frána. Soutěž proběhne na PS Košutka v neděli 10. 5. 2009, propagaci této akce byla věnována maximální pozornost a úsilí. Bohužel se zapomnělo ji zařadit do kalendáře celostátních akcí SH ČMS – pro příští ročník je třeba i na tohle pamatovat !!! Vše je zajištěno jak po technické tak i organizační stránce, rozhodčích bude dostatek. Rozpočet na tuto akci se ukazuje jako vyhovující, na příštím jednání bude podán finanční rozbor této akce.

Závěrečné kolo hry Plamen se uskuteční ve dnech 23. a 24. 5. 2009 ve spolupráci s SDH Dolní Hradiště na hasičském cvičišti a louce u řeky Střely. Stravování a pitný režim jsou zajištěny, rovněž tak technicky je soutěž zajištěna ( vyměření tratě,  překážky, časomíra apod. ) p. Frána žádá o lepší účast členů VV na akcích pro mládež.

 

ad 4)

K dotacím a grantům stále nejsou známy přidělené částky na jednotlivé OSH a činnosti. Ani na poradě vedoucích ORM v dubnu nebyla podána žádná konkrétní informace ze strany ústředí SH ČMS – stále se čeká na přidělení celkové částky z ministerstev. Po podpisu dílčích dohod bude VV informován o výši těchto dotací a grantů ( předpoklad je do konce května 2009 ).

 

ad 5)

Informace v nepřítomnosti vedoucího p. Kamila Hanuse podal p. Urbánek. Rada zhodnotila průběh odborné přípravy JPO II a III, která proběhla v Plasích a v Kaznějově v březnu jako velmi zdařilou, drobné nedostatky především v komunikaci jednotek je potřeba napříště zlepšit.

K okresní soutěži se do konce března měli možnost v návštěvní knize webových stránek OSH všichni vyjádřit, bohužel diskuse byla mizivá, téměř žádná. Proto ORV rozhodla o pořádání a postupu na okresní soutěž za stejných podmínek jako v minulých letech. Bude zpracováno organizační zabezpečení a vyvěšeno na webu do konce května. termín pořádání 11. 7. 2009, pravděpodobně ve Všerubech.

 

 

 

ad 6)

p. Severa informoval, že 17. dubna proběhlo v kanceláři OSH za přítomnosti učitelky ze ZŠ Zruč vyhodnocení literárních a výtvarných prací v soutěži PO očima dětí. Výsledky v tabulce jsou k dispozici na webových stránkách. Vítězné práce byly v termínu předány na Krajské sdružení.

Slavnostní vyhodnocení za náš okres proběhne na PS v Nýřanech ve čtvrtek 28. 5. 2009 od 16,00 hodin. Všem zúčastněným subjektům bylo zasláno vyhodnocení s čestným uznáním a vyhodnoceným dětem byly zaslány pozvánky na slavnostní akci do Nýřan.

 

ad 7)

p. Hanus :

- informace ze Shromáždění starostů OSH – 18. 4. v Přibyslavi, stále se nedořešilo jednání s p. Mužíkem ( je to už „trapné“ ), jinak hospodaření celého Sdružení dopadlo dobře, náš okres vůči ústředí nemá žádné nesplněné závazky ( ani finanční – je to super )

- přednesl, že by se u starších členů neměla vyžadovat fotografie při vystavování průkazů, výkonný výbor po debatě rozhodl v souladu se Stanovami, že  k a ž d ý  nový člen našeho Sdružení dodá společně s přihláškou i fotografii

- pozval přítomné členy VV na oslavu svých 60. narozenin

- navrhuje, aby všichni členové VV ve svých okrscích a sborech například ve spolupráci s radou historie zmapovali všechna udělená vyznamenání jednotlivých sborů a členů

 

VYZNAMENÁNÍ :

SDH Manětín schváleno dle předložených návrhů :

-          stuha k praporu – sbor slaví 140. výročí založení ( 4. 7. 2009 )

-          medaile sv. Floriana, Za mimořádné zásluhy a Řád sv. Floriana

SDH Vochov  dle předloženého návrhu :

-          Milan Dub, schválena medaile Za mimořádné zásluhy

SDH Senec  :

-          titul Zasloužilý hasič pro p. Karla Fantu – schváleno

-          stužky za věrnost a medaile ZZP a ZZ schváleny dle předložených návrhů

-          p. Kučera navrhuje udělit vyznamenání SDH Senec, bude řešeno na příštím jednání

SDH Obora dle předložených návrhů schváleno :

-          čestné uznání OSH

SDH Pňovany :

-          dle předložených návrhů schváleny věrnostní stužky

-          na návrh VV schválena medaile ZZ p. Bindzarovi

 

Zpráva organizační komise :

-          informace podal předseda komise Ing. Červenka

-          stále je v jednání místo konání Sněmu delegátů, Nýřany „padly“ ( vysoká finanční částka za pronájem sálu ), dále připadá v úvahu Lidový dům v Kralovicích, problém je tady v ceně za stravu a v malém prostoru kolem na parkování, nejschůdnějším řešením se stále jeví KD v Manětíně – jak z hlediska prostoru tak i stravování

-          je připraven harmonogram prací pro Sněm a jednací a volební řád

-          návrh : volby VV – počet členů za okrsky, nebo jinak ( maximální počet členů výkonného výboru 23 ???) jaká volba ( tajná, aklamací ), kolik náměstků starosty, jak velké odborné rady ( počet 5, 7, 9 )

-          před komisí je plno práce, bere každé náměty jednotlivých členů apod.

 

 

 

 

p. Kučera :

- informoval o nových zásadách v poskytování neinvestičních dotací za zásahy mimo katastr pro JPO II a III, od letošního roku tyto peníze bude přidělovat Krajský úřad – zodpovědná osoba na KÚ Pk je p. Řihošek. Doposud byla tato problematika řešena 3x ročně, chystají se změny. HZS Plzeňského kraje vše stále řeší s krajskými úředníky.

- ZOP a COP pro JPO V musí být letos dokončena do konce měsíce září !!!, bude řešeno ve spolupráci s HZS ( Kučera, Livinka ), bude k tomu diskuse a termín bude včas oznámen

- podal informaci o tom, že starosta SDH Tlučná p. Filip nesouhlasí s pravidly pro udělování Standarty ORV, pravidla a celé organizační zabezpečení bude přepracováno a na příštím jednání VV předloženo k diskusi ( rozšíření o prevenci )

 

U S N E S E N Í

 

VV bere na vědomí :

-          přípravu Memoriálu Vendulky Fránové

-          přípravu závěrečného kola hry Plamen

-          stav v dotacích MŠMT a grantech MV ČR

-          hodnocení odborné přípravy JPO II a III a konečné rozhodnutí rady velitelů ke konání okresního kola v požárním sportu

-          vyhodnocení literární a výtvarné soutěže „PO očima dětí“

-          informace ze Sněmu starostů OSH

-          zprávu organizační komise pro přípravu Sněmu delegátů

-          informace k neinvestičním dotacím podané p. Kučerou

 

VV schvaluje :

-          vyznamenání pro SDH Manětín, Vochov, Pňovany, Senec a Obora dle předložených návrhů

-          termín slavnostního vyhodnocení soutěže PO očima dětí – 28. 5. 2009 od 16,00 hodin na PS v Nýřanech

 

VV potvrzuje :

-          že každý nový člen našeho Sdružení v souladu se Stanovami společně s přihláškou přiloží fotografii ( 3 x 4 cm ) – jinak nebude členský průkaz vystaven

 

VV ukládá :

-          všem členům VV a radě historie apelovat na funkcionáře okrsků a sborů, aby zmapovali stav vyznamenání jak ve sborech tak u jednotlivých členů

-          všem členům VV,  aby se ve větším počtu zúčastňovali akcích pořádných naším OSH      ( Memoriál V. Fránové, okresní kolo hry Plamen, požární sport, apod.  )

-          p. Kučerovi do příštího jednání připravit nová pravidla pro udělení Čestné standarty ORV

 

zapsal : Ing. Vlastimil  Č e r v e n k a

 

 

 

Příští jednání výkonného výboru dle plánu práce, tj. středa 17. 6. 2009           od 15,00 hodin !!!