Zápis

z MIMOŘÁDNÉHO jednání ORM Plzeň – sever konaného ve Všerubech     8. května 2008

 

přítomni: Frána, Foldová, Genttner, Hanusová, Muller, Pašek, Sak, Šebková.

omluven: Hamata.

přizváni: vedoucí SDH Nevřeň - Pechát, Horní Hradiště – Slach, Slachová, Havel, Manětín - Hanus.

 

 

Mimořádné jednání ORM jsem svolal na základě dopisu, který v pondělí 5. května obdrželi všichni členové rady a následných reakcí na tento dopis.

V úterý 6. května obdrželi všichni členové rady druhý dopis – vysvětlení dopisu prvního.

 

Jednání zahájeno v 19,45 – ukončeno 22,30

 

Bohužel nejsem schopen napsat detailní zápis z mimořádného jednání, které probíhalo formou řízené diskuse. Takže pouze ve stručnosti dle mého názoru důležité body jednání. V některých případech jsem vycházel z poznatků které mi někteří z členů rady na moji žádost zaslaly. Doufám že se v situaci zorientujete a alespoň částečně ji pochopíte.

 

Jana Šebková - vysvětlila že dopis není jejím názorem, ale sebranými informacemi od vedoucích na sobotní soutěži v Horním Hradišti. Zároveň ji šokovalo že podobné názory mezi vedoucími panují o lidech jichž si váží. Dopisem nechtěla nikoho urazit jen upozornit na situaci která mezi vedoucími na soutěži nastala.  

 

Kamil Hanus – dopis se mě dotkl osobně za situace kdy jsem podezříván z podvodů a napomáhání „svému družstvu“ se odmítám nadále zúčastňovat soutěží jako rozhodčí. Dopis mi přijde jako osobní útok na družstva Manětína a Horního Hradiště.

 

Martina Hanusová – názor vyjádřený v dopise moji práci dětmi i veškeré úspěchy kterých jsme dosáhly staví do pozice že jsme všeho dosáhly podvodem. Velmi mě mrzí že má někdo pocit že Kamil nebo kdokoli jiný z rozhodčích na tomhle okrese nadržuje Manětínu nebo někomu jinému. To že se na soutěžích objevují stále titíž rozhodčí není chybou Manětína ani Hradiště, ale právě těch ostatních kteří na se na soutěžích věnují družstvům a práci rozhodčích nechají na někom jiném.

 

Vítězslav Genttner – Soutěže v Horním Hradišti jsem se nezúčastnil, takže mám všechno zprostředkovaně. Dalo se tam asi rozhodnout oběma způsoby (tím myslím pokračování v soutěži s rozdílnými stroji, i způsobem kterým se rozhodlo a oba způsoby by byly správné). Osobně si myslím, že uznáním tohoto protestu jsme si zkomplikovali situaci pro příští soutěže. Pravidla poháru rady mládeže, bych rád viděl propracovanější, protože bych řekl, že zkušenosti se soutěžemi jsou a mohli bychom je už konečně dát na papír a zapracovat je.

 

Petr Slach – vyjádření je stanoviskem vedoucích kolektivu Horního Hradiště – při rozhodování jsem vycházel ze zkušeností z krajské soutěže v Rokycanech, kde se řešila obdobná situace. Nevím jestli rozhodnutí bylo dobré nebo špatné, ale v žádném případě nebylo uděláno se záměrem poškodit kterékoli družstvo.

 

Alena Foldová – první dopis je na nás všechny hodně silný kafe, ničím konkrétním nepodložený, pochopili jsme ho tak, že se na soutěži v Hradišti záměrně rozhodlo anulovat výsledky PÚ, protože se to "nehodilo" do krámu "HHM" a nejen tato soutěž, ale i další a práce nás všech je vlastně jeden velký podvod. S tím důrazně nesouhlasím!  Co se týká druhého dopisu - tak tohle vyjádření už vůbec nechápu, připadá mi to, že si Jana uvědomila, že v tom prvním dopise "přestřelila" a teď by to ráda nějak zamazala - můj názor. Po úvodním slovu Jany na mimořádném jednání mi její postoj vůbec nebyl jasný a stále jsem nepochopila, o co jí tedy jde.

Několikrát se odešlo od tématu - asi to bylo taky dobře, projednat otázku rozhodčích - ale sešli jsme se kvůli tomu, že se tým z Nevřeně cítí poškozen a to nejen po té jedné soutěži. Jana se "schovávala" za něčí poznatky, pocity a emoce - a nebyla z její strany vůle říci, kdo další má tento problém. Odkázala se na to, že kdyby s tím přišla na radu, nenechali bychom jí domluvit - tohle aspoň z mé strany není pravda a pokud mě snad všichni znáte, já bych jí domluvit nechala a myslím, že i Vy ostatní také.  Její odpověď, že v nás chtěla vzbudit pozornost nebo snad zájem - ale o co ?!?! Nikdo nejsme dokonalý, každý jsme z masa a kostí a jak se říká, jen člověk - proto si jsme vědomi, že nějaké nedostatky naše práce určitě má, ale že bychom byli až tak hnusní a záměrně či úmyslně poškozovali tým z Něvřeně nebo jakýkoliv další tým a druhé zase upřednostňovali -  to tedy ne !!! Vyjádření Jany na jednání na mě působilo jako naprosto zmatečné, ničím nepodložené a nakonec mi v mé "závěrečné" řeči pomohl Pepa Müller, kdy řekl, že mu připadá, že Jana někoho kryje - ano, takhle to na mě také působí. Je jen její věc, že se k takovémuhle počínaní nechala svést - následky nese zase jen a jen ona. Proto jsem navrhla, že je třeba všem vedoucím mladých hasičů oba dopisy poslat, aby se vyjádřili k tomuto problému i k práci celé rady mládeže. Nabídla jsem okamžitou rezignaci jak v radě mládeže tak i  funkci náměstkyně starosty pro mládež.

 

Jarda Frána – na soutěži v Hradišti nastal problém, byl vyřešen rozhodnutím rozhodčího discipliny a velitele soutěže. Toto rozhodnutí plně podporuji!!! Podobné situace pomůže vyřešit podrobnější rozpracování pravidel soutěží PORM. Zároveň jsem přesvědčen, že pokud by se v situaci, která nastala v H. Hradišti ocitlo kterékoli družstvo rozhodnutí rozhodčích by bylo stejné.

Chápu rozhořčení některých vedoucích bohužel nemohu pochopit způsob sdělení kterým jsme tyto informace od Jany obdržely. Byl jsem vždy přesvědčen o tom že všichni členové ORM včetně mne poslouchají názor ostatních vedoucích a jejich připomínky se snaží vyřešit ke spokojenosti všech zúčastněných.

Vždy jsem podporoval každého kdo chtěl s mladými hasiči pracovat byl bych rád pokud bychom situaci vyřešily mezi sebou což bohužel nevyšlo. Jako jediné možné východisko vidím odstoupení všech členů ORM a to k datu podzimního aktivu vedoucích, při kterém zároveň proběhnou volby nové ORM. Toto řešení nechápu jako útěk od rozdělané práce ale jako odpověď na připomínky které jsme měli vyřešit pokud někdo není spokojen s mojí prací má možnost mne v tuto chvíli nahradit.

        

 

         Mimo výše uvedeného se na mimořádném jednání řešilo obsazení rozhodčích na jarním kole hry Plamen v Dobříči. Tento bod vyřešilo jednání VV OSH, kde byly rozhodčí nominovaní ORM potvrzeni do svých funkcí.

 

 

ORM ukládá

 

J. Fránovi – o závěrech z dnešního jednání informovat VV OSH a  vedoucí MH.

Všem členům ORM – pokračovat v činnost až do odstoupení na podzimním aktivu vedoucích

Všem členům ORM – připravit připomínky pro změny v OZ PORM

 

ORM schvaluje

 

Odstoupení všech členů ORM k datu 6. září 2008 ze své funkce.

 

 

Zapsal - Jarda Frána