Zpráva odborné rady historie

 

      Rada historie se sešla v letošním roce v březnu. Předmětem byla příprava setkání Zasloužilých hasičů a seniorů při slavnostech 125ti let založení sboru v Nýřanech. Obeslali jsme všechny starosty okrsků s nabídkou na dopravu do Nýřan. Nabídka s pozvánkou byla umístěna i na webových stránkách  Okresního sdružení PS. Nabídku přijali pouze dva senioři z okrsku Plasy. Setkání se zúčastnili čtyři  členové ORH a několik seniorů. Dopoledne jsme byli na mši v kostele sv. Prokopa, po projevech šel průvod na stanici. Prohlédli jsme si výstavu historické techniky, hasičské výzbroje i modelů hasičských automobilů. Zklamáním pro seniory byla avizovaná zahradní veselice, která se nekonala a slavnost byla prakticky ukončena výjezdem jednotky k zásahu.

   Rada pomocí hlášení z výročních valných hromad pátrala po historických hasičských praporech. Do hlášení uvedlo vlastnictví historického praporu 11 sborů. Jsou to SDH Dýšiná, Dolní Bělá, Všeruby, Manětín, Tlučná, Nýřany, Město Touškov, Horní Bříza, Stýskaly, Kralovice a Plasy. Pokud je ještě někdo majitelem historického praporu, prosím, aby se přihlásil. Všechny sbory budeme kontaktovat a historické prapory budou nafoceny. Ze 133 sborů to není mnoho. Proto byl p. Miloš Hezký pověřen hledáním praporů a hasičských dokumentů ve státním archivu Plasy a Mariánský Týnec. V současné době probíráme historickou dokumentaci a literaturu, kde pátráme po založení sborů v okrese Plzeň - sever. 

   20. března 2008 se sešli vedoucí ORH  Plzeň - město, Plzeň - jih a Plzeň -sever při slavnostním otevření vernisáže výstavy ke 125. výročí založení Plzeňské župy ve Starém Plzenci a dohodli se, že znovu pozveme Zasloužilé hasiče, seniory ale i hasiče a přátele hasičiny dne 27. září 2008 do Plzeňského pivovaru Prazdroj, kde bude výstava historické hasičské techniky s bohatým programem a v pěkném prostředí spodního nádvoří. Za krásného počasí proběhla v sobotu 27. září důstojná oslava. Po celý den probíhaly ukázky historické i součastné techniky v akci. Velice pěkná byla i účast Zasloužilých hasičů, seniorů, ale i dětí, občanů a zahraničních hostů, kteří přijeli na prohlídku pivovaru a skončili mezi hasiči při vystoupení jednotlivých sborů.

   Během letošního roku se ani jeden sbor neobrátil na ORH o pomoc při organizování svých výročí SDH,  při pomoci zapůjčení historické techniky  nebo uspořádání výstavy s hasičskou tématikou. Je to jistě škoda, protože veřejnost nás nevnímá jenom co vykonáváme dnes, ale i to, jak se staráme o dědictví, které nám zanechaly předchozí generace. 

   Nakonec bych  ještě jednou požádal všechny hasiče, kteří vlastní historické prapory, dokumentaci o založení a dění sborů, ale i dobové fotografie, aby kontaktovali členy ORH. Dokumenty ofotíme a vrátíme zpět majitelům. Pomůžete nám tímto zmapovat hasičské dění a historii v okrese Plzeň – sever.

   Všem sborům při pořádání výročních valných hromad přejeme zdar ve Vašem jednání, klid a pohodu vánočních svátků a do roku 2009 pevné zdraví a hodně hasičského elánu.

 

 

                                                                                       Milan   Š t e f l

                                                                                       vedoucí OOR historie