Předání nového vozidla Fiat Ducato

 

Sobota 5. dubna 2014 se do historie kralovického hasičského sboru zapsala zlatým písmem. Po 8 letech mezi sebou hasiči opět přivítali nového člena svého vozového parku – osobní dopravní automobil Fiat Ducato.

Přípravy na tuto malou slavnost začaly již v pátek, kdy gastronomická sekce našeho sboru (tzv.zabijačkové komando) pod vedením Václava Marxe začala připravovat vepřové hody. Ty vyvrcholily v sobotu, kdy se v poledne sešli členové sboru se svými partnery a naši hosté na společném obědě. Kolem 14. hodiny se všichni přítomní přesunuli k zadním garážím, kam zanedlouho za zvuku sirény dorazilo nové hasičské vozidlo. Pak už starosta města Ing. Rudolf Salfický předal veliteli SDH a JSDH Kralovice Ing.Františku Lüftnerovi symbolický klíč od nového Fiatu Ducato. Po křtu vozidla a slavnostních projevech se přítomní hasiči a ostatní hosté odebrali do tepla zbrojnice, kde pokračovaly oslavy předání našeho nově získaného automobilu. Samozřejmě s konzumací výtečně připravených vepřových pochutin.

Celý proces výběru automobilu začal asi před 3 roky, kdy se poprvé začalo uvažovat o vozidle, které bude schopné přepravit rychle a bezpečně větší množství hasičů k plnění jejich úkolů. Dosud byl k přepravě využíván zasloužilý automobil DA12 Avia A30. Stařičká Avia ale již delší dobu nevyhovovala provozním a bezpečnostním požadavkům, které jsou kladeny na moderní hasičský automobil. To se týkalo zejména přepravy „velkých“ a mladých hasičů na delší vzdálenosti.

Posledním impulzem pro zahájení jednání o pořízení nového dopravního vozidla, bylo rozšíření kroužku mladých hasičů na 22 dětí v září roku 2011. Bezpečnost při přepravě dětí pro nás byla zcela zásadní, a tak se následující rok začaly shromažďovat podklady pro projekt, na jehož konci mělo být nové vozidlo. Projekt obsahoval analýzu vhodných typů vozidel pro náš hasičský sbor z pohledu výkon/cena, návrh na financování tohoto automobilu a doporučení nejvhodnějšího vozidla. Na podzim roku 2012 byly tyto podklady předloženy vedení Města Kralovice a starostovi města p. Ing.Rudolfu Salfickému.

Po projednání a schválení našeho návrhu bylo vyhlášeno zadávací řízení - veřejná zakázka malého rozsahu na „Pořízení 1 ks požárního dopravního automobilu pro JSDH Kralovice.“ Z této soutěže nakonec vyšla vítězně firma STROJSERVIS Praha, s.r.o., která nabídla vozidlo Fiat Ducato Combi za cenu 737 351,- Kč bez DPH.

Cesta k tomuto novému automobilu nebyla vůbec jednoduchá. Musela se podstoupit celá řada náročných jednání a odvést mnoho práce na přípravě a realizaci celého projektu. Toto krásné vozidlo najde v našem hasičském sboru uplatnění u všech jeho jednotlivých, velice aktivních součástí. U zásahové jednotky JPO II/1 bude sloužit jako velitelský a dopravní automobil při zásazích a přepravě hasičů na odbornou přípravu a školení. V koncepci naší jednotky, kterou máme zpracovanou, také uvažujeme nasazení vozidla v soupravě s kontejnerovým přívěsem. Při spolkové činnosti bude Fiat využíván pro jízdy na školení, valné hromady okolních sborů, semináře a výstavy. Netrpělivě je toto vozidlo očekáváno i v kroužku našich mladých hasičů, kde se bude používat pro výcvik Soptíků a Plamínků a bezpečnou přepravu dětí na jejich ukázky, o které je stále značný zájem.

 

Technické údaje:

Osobní automobil AF víceúčelový

Fiat Ducato 3.0  177  JTD  Combinato

Dodavatel vozidla:                        STROJSERVIS Praha, s.r.o., ČR

Výrobce vozidla:               FIAT AUTO S.P.A., TORINO, ITÁLIE

Motor:                                  180 Multijet Power - Iveco, 130 kW, 2 999 cm³

Počet míst:                          9 (1+2+3+3) u třímístné lavice možnost vyjmutí

Délka/šířka/výška:                       5 413/2 050/2 624 mm

Největší hmotnost:           3 300 kg

Hmotnost přívěsu:                       2 500/750 kg

Převodovka:                                   6 + ZP

Výbava vozidla:

ABS + brzdový asistent, ESP + ASR, kryt olejové vany motoru, tažné zařízení ISO 50, posilovač řízení, další sada ocelových kol + zimní pneumatiky, ztmavená okna na boku vozidla a v zadních dveřích, elektronický imobilizér, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, zesílený alternátor a akumulátor, automatická klimatizace, nezávislé – samostatné topení, originální autorádio, vozidlová radiostanice Motorola GM360

 

Speciální výbava:   dodavatel - PROGRES SERVIS SIBŘINA spol. s r.o., ČR

Zvláštní výstražné světelné a zvukové zařízení:  zn. Federal Signal Vama    

- na střeše vozidla modrá LED souprava LEGEND 32 modulů po 3 LED třetí generace,  technologie Solaris, boční, čelní LED pracovní světla, režim Den/Noc,                1130x284x64 mm, čiré provedení

-  v masce vozidla 2 x modrá LED světla IMPAXX po 3 LED

- na zádi vozidla 2 x modrá LED světla Quadraflare Advance po 8 LED          +2 x oranžová LED světla Quadraflare Advance po 8 LED    

- na obou bocích, v zadní části vozidla 1 x modré LED světlo Quadraflare Advance po 8 LED

- siréna PA 300, mikrofon, tóny WAIL+YELP+HI-LO+HORN, reproduktor ES100 DYNAMAX 100 W – skrytá montáž

- úložné, odnímatelné plato v zavazadlovém prostoru pro uložení základního požárního příslušenství (hasicí přístroj práškový a CO2,vyprošťovací nástroj VRVN apod.)

- polepy + bílé pruhy z reflexního materiálu

                                              

Na počátku tohoto projektu byla vize, krátký okamžik, který se zdá jen v těch nejtajnějších snech. Díky respektu k práci kralovických hasičů, podpoře Města Kralovice a naší nezlomnosti, tu dnes, v průběhu osmi let již podruhé, vítáme nové hasičské vozidlo. Važme si toho a z celého srdce poděkujme těm, kteří se zasloužili o financování tohoto vozidla. Je to zejména vedení Města Kralovice, které našlo finanční prostředky na zakoupení automobilu i v této napjaté době. Dále musíme poděkovat Plzeňskému kraji za významnou částku, která byla uvolněna na toto vozidlo. A v neposlední řadě musíme vzdát dík i všem občanům Kralovic a dalším milým lidem, za podporu v soutěži RWE, kde jsme za dvě první místa získali peníze, které byly použity na financování nového automobilu.

Závěrem chci poděkovat každému, kdo nám jakýmkoli způsobem pomohl na cestě          k získání tohoto vozidla a citovat slova, která zcela vystihují to, co nás charakterizuje:

"Hasič není z jiného těsta. Co ho dělá jiným je síla, která ho na základě výcviku
a spolupráce s druhými přinutí vydržet situace, kdy jiný člověk už nemůže…"

 

Milan Koza 

SDH Kralovice, JSDH Kralovice, Soptíci & Plamínci Kralovice

 

Fotogalerie