Odborná rada prevence

Zpráva o činnosti rady za rok 2008

 

         

          Vážený pane starosto OSH,  členové výkonného výboru,  dámy a pánové,  kolegové hasiči  - dovolte mi, abych Vás seznámil se složením a činností  odborné rady prevence okresu Plzeň – sever v téměř uplynulém roce 2008.

          Tato odborná rada se při své činnosti řídí dle předem stanoveného plánu práce pro letošní rok.  Hlavními úkoly bylo uskutečnit další již tradiční kolo literární a výtvarné soutěže propagující práci hasičů a nesoucí název „ PO očima dětí“  a dále uspořádat seminář referentů preventivně výchovné činnosti a referentů civilní ochrany obyvatelstva našeho okresu. Dalším úkolem bylo uspořádat zkoušky odbornosti Preventista III a II stupně, které byly součástí semináře.

          Rada prevence se v letošním roce sešla celkem  třikrát.  Naše první setkání bylo 24. ledna  v kanceláři OSH. Rada musela vyřešit problém, který začal již v roce 2007, kdy radu opustil dlouholetý člen Jaroslav Zábranský a na svou funkci rezignoval i vedoucí odborné rady Jan Čermák. Při doplňujících volbách byl vedoucím rady zvolen Štefan Bindzar a zdálo se, že rada bude moci pracovat nadále na úkolech, které si předsevzala.  Bohužel 5. 11. 2007  pan Bindzar  podává rezignaci na svou novou funkci a ukončuje veškerou svou činnost v rámci okresního sdružení.  Vedení rady tímto přešlo na jeho zástupce pana Petra Severu.  Poslední schůzka v roce 2007 se konala  13. prosince a byla v duchu loučení se s odstupujícím  Janem Čermákem, který radě předal veškerou dokumentaci odborné rady, kterou vedl 8 let. Za jeho práci a přínos mu za celou radu prevence děkuji.

          24. ledna 2008 jsme naší radu doplnili o nového člena Jiřího Pokorného z Kaznějova. Vedoucím rady byl zvolen Petr Severa a zástupcem  dlouholetý člen František Hnilička ( SDH Buč u Bezvěrova ).  Dalšími členy jsou Václav Šmídl ( SDH Mrtník ), Karel Štaif ( SDH Chrást ), Jiří Honzík ( SDH Zruč ) a Ing. Marek Vejvoda ( SDH Mrtník ).  Rada se s novým vedoucím a  v novém složení pustila do práce.  Jak jsem již nastínil v úvodu,  prvním úkolem bylo zajistit průběh dalšího kola „PO očima dětí“.  Naše práce spočívala v organizačním zabezpečení této soutěže.  Nemalý podíl  na organizaci  má i  paní Alena Foldová, pracovnice kanceláře OSH. Začátkem roku byla oslovena školská zařízení a kolektivy mládeže našeho okresu a byl vyhlášen letošní ročník soutěže. 17. dubna proběhlo na našem OSH vyhodnocení všech odevzdaných prací a vítězné práce byly odevzdány do kanceláře krajského sdružení SH ČMS k vyhodnocení v krajském kole. Výsledky jednotlivých kol této soutěže si můžete prohlédnout na webových stránkách našeho OSH.  V letošním roce se soutěže zúčastnilo 9 základních škol,  8 mateřských škol  a 5 sborů dobrovolných hasičů.  Do soutěže  zaslalo své práce celkem  149 dětí.  V krajském kole se ve čtyřech kategoriích umístilo 6 dětí z našeho okresu a v republikovém kole jsme měli na stupínku jednoho žáka ze ZŠ Města Touškov.    

10. května 2008 nastal dětmi dlouho očekávaný slavnostní den, ve kterém proběhlo předávání ocenění za umístění v této soutěži. Slavnostní akt proběhl v rámci Hasičského dne na parkovišti u obchodního centra Globus v Plzni.  K našemu milému překvapení se zúčastnily téměř všechny oceněné děti včetně jejich rodičů. Děti a rodiče si mohli během krásného dne prohlédnout zásahovou techniku, podívat se na soutěž v požárním útoku, na výcvik psů městské policie a byly připraveny i dětské atrakce.

          18. září 2008 proběhl třetí jednání rady. Náplní našeho setkání byla příprava aktivu referentů prevence a civilní ochrany, spojená s uskutečněním zkoušek odbornosti Preventista III a II. Tento seminář se konal 8. 11. 2008  v kulturním domě v Manětíně a zúčastnilo se jej 20 posluchačů. Na programu byla přednáška z oblasti civilní ochrany obyvatel a přehled dokumentace PO v obcích. Dále byly rozdány namnožené tiskoviny s novinkami v prevenci.  Pro zmíněné přednášky se nám podařilo sehnat dva lektory z řad HZS Plzeňského kraje – byl to komisař PO z odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení Jaroslav Maxa a požární rada mjr. Ilona Tůmová.  Oba dva dochází na setkání naší rady jako hosté a přináší informace o požárovosti  a pomáhají nám v oblasti požární prevence.  Za jejich spolupráci jim moc děkuji a doufám v jejich stálou přízeň. Na programu semináře byly i zkoušky odbornosti. Zkoušky složilo 10 posluchačů a tím buď získali a nebo si zvýšili svou odbornost.  

          V letošním roce se bude konat ještě jedno setkání rady prevence,  a to 11. 12. 2008.  Budeme se zabývat přípravou  plánu práce na rok 2009 a proběhne vyhodnocení listopadového aktivu preventistů.

          Závěrem mi dovolte, abych Vám do nového roku 2009 popřál nejen  jménem všech členů rady, ale i jménem svým pevné zdraví, hodně štěstí,  mnoho úspěchů  v životě pracovním či služebním, ale i v soukromém,  krásné a ničím nerušené prožití svátků vánočních v kruhu rodiny a pokud už budete muset vyjíždět k požáru či jiné události, aby se Vaše jednotka vrátila vždy kompletní a bez úhony. 

 

 

 

                                                                                     Petr   S e v e r a

                                                                           vedoucí OOR prevence