ZPRÁVA

o činnosti okresní odborné rady mládeže Plzeň – sever, předložená Shromáždění představitelů sborů dobrovolných hasičů v Tatiné

 15. listopadu 2008.

 

Vážení přátelé hasiči, vážení hosté !

 

Dovolte mi, abych Vás z pověření odborné rady mládeže seznámil se zprávou o činnosti na úseku mládeže našeho okresu v uplynulém roce.

Odborná rada mládeže pracovala ve složení - Alena Foldová, Martina Hanusová, Jana Šebková, Josef Müller, Milan Hamata, Vítězslav Genttner, Ondřej Pašek, Josef Sak ml. a Jaroslav Frána, a to až do září letošního roku, kdy na aktivu vedoucích proběhla nová volba členů ORM. Po soutěži v Horním Hradišti, na které nastal problém s poškozenými požárními stříkačkami a na základě rozhodnutí pořadatelů byly zrušeny požární útoky, ORM obdržela dva dopisy. Členům rady bylo vysvětleno, že názory uvedené v dopisech jsou názory vedoucích MH z našeho okresu, kteří je však nechtějí ventilovat na žádném z našich jednání. Usoudili jsme, že jediné možné řešení tohoto problému je, aby všichni stávající členové ORM ke dni konání aktivu vedoucích v Manětíně rezignovali na svoji funkci. Nejednalo se jak jsem si vyslechl z několika míst  o útěk od rozdělané práce, nýbrž o předem promyšlený a připravený čin. Termín podzimního aktivu byl vybrán záměrně, protože se ho zúčastňuje většina vedoucích a navíc bylo dost času nové volby řádně připravit. Každý kolektiv MH  měl možnost navrhnout 9 kandidátů z nichž bylo voleno 7 členů ORM, v tuto chvíli měl možnost každý kdo na okrese Plzeň – sever s mládeží pracuje, zapojit se do této činnosti a ukázat všem jak se to dá dělat ještě lépe.

6. září zvolili vedoucí MH do nové rady Alenu Foldovou, Lucii Slachovou, Kamila Hanuse, Ondřeje Paška, Josefa Müllera, Vítězslava Genttnera a Jaroslava Fránu. Jednání rady probíhala pravidelně jednou měsíčně dle plánu práce. Všichni členové rady před volbou i po ní se jednání zúčastňovali nebo byli řádně omluveni.

Činnost ORM se ubírala stejným směrem, který byl nastaven již před několika lety. Nyní bych zmínil jen několik význačných akcí, na kterých se ORM podílela.

Nejprve postupové soutěže mladých hasičů a dorostu. Na jarním kole hry Plamen, které se konalo v Dobříči, startovalo v kategorii mladších 16 družstev a ve starších se zúčastnilo 14 družstev. Vítězem okresního kola se v mladší kategorii se stali hasiči z Manětína a v kategorii starších družstvo z Horního Hradiště. Družstvo starších tak jelo reprezentovat náš okres na krajskou soutěž do Chodova. Krajská soutěž v Chodově byla organizačně zvládnuta výrazně lépe než předchozí soutěže ve Stodě a Rokycanech. Družstvo z Horního Hradiště  včetně vedoucích a posil z ostatních sborů našeho okresu nenechalo nic náhodě a aby nebylo pochyb, kdo je v Západních Čechách nejlepší, zvítězilo s přehledem ve všech disciplinách.  A vítězstvím si zajistilo  postup na MČR do Trutnova.

Pro malý počet dorostenců nepořádáme okresní soutěž v této kategorii. Proto již několik let je podmínkou pro postup na krajskou soutěž dorostu účast družstva nebo jednotlivců na  Memoriálu Vendulky Fránové.  V. ročník této soutěže se konal 11. května jako součást hasičského víkendu. Memoriál si za dobu své existence získal příznivce ve všech koutech republiky, o čemž svědčí fakt, že počet účastníků rok od roku stoupá.  V letošním ročníku startovalo 125 dorostenců v obou kategoriích.  Nejúspěšnější z našeho okresu byly Lucie HirmerováNekmíře která zvítězila časem 18,74 vteřiny a mezi dorostenci to byl na 5. místě Vladimír Záhrobský z Horního Hradiště s časem 17,76.

Krajská soutěž dorostu se konala v Krásné u Aše za doprovodu organizačního chaosu. Dodnes nejsou oficiální výsledky. Na této soutěži měl náš okres silné zastoupení.  V kategorii dorostenek startovala družstva z Nekmíře, Úněšova a Všerub. V kategorii dorostenců družstvo z Nekmíře zvítězilo a vítězstvím si zajistilo postup na MČR. Jelikož záměrem krajského sdružení bylo naplnit kategorii jednotlivců na krajské soutěži co možná nejvíce, náš okres reprezentovali dorostenky a dorostenci z SDH Nekmíř, Mrtník, Manětín, Horní Hradiště a Nýřany. 

Mistrovství ČR hry Plamen a dorostu se konalo na počátku prázdnin v Trutnově. Náš kraj jak jsem již zmínil reprezentovali zástupci z našeho okresu, mladí hasiči z Horního Hradiště, družstvo dorostenců z Nekmíře a v kategorii jednotlivců Lucie Hirmerová z Nekmíře, Markéta BrunclíkováMrtníka a Vladimír Záhrobský z Horního Hradiště.  V soutěži dorostu si vítězství mezi družstvy vybojovali dorostenky z Řeporyjí – hl. město Praha a zástupci našeho kraje - družstvo Štěnovického Borku skončilo na 11. místě. Mezi  dorostenci byly nejlepší Michálkovice z Moravskoslezského kraje, Nekmířští bohužel po nepodařeném požárním útoku ztratili naději na medaili a skončili na 4. místě. V kategorii jednotlivců  postupovali nově z každé kategorie první tři závodníci.  Náš okres tak měl na MČR další tři účastníky. Markéta Brunclíková skončila na 23. místě, Lucie Hirmerová vybojovala stříbrnou medaili stejně jako Vladimír Záhrobský. Největšího úspěchu na Mistrovství ČR dosáhli mladí hasiči z Horního Hradiště, kterým náleží titul Mistrů republiky ve hře Plamen.

V říjnu byl v Manětíně zahájen 37. ročník hry Plamen. Jako každoročně proběhly dvě discipliny, a to štafeta požárních dvojic a závod požárnické všestrannosti. V kategorii starších startovalo 18 družstev a o první místo se shodným součtem čtyř bodů dělí Manětín a Nevřeň. V kategorii mladších  se prezentovalo 23 družstev a o první místo se zde s osmi body dělí Horní Hradiště, Štichovice a Všeruby. V obou kategoriích tak můžeme v jarním kole očekávat zajímavé souboje.

 

Dalším bodem k hodnocení je vzdělávání vedoucích a rozhodčích. V únoru se konalo školení pro získání III. kvalifikačního stupně MINIMUM. Tento kurz probíhal v hasičské zbrojnici ve Všerubech  za účasti 13ti nováčků a 8 vedoucích využilo toto školení k obnovení nebo zvýšení kvalifikace. Další možností k obnovení kvalifikace byl podzimní aktiv v Manětíně. V současné době je na OSH registrováno 15 vedoucích bez kvalifikace, 67 s kvalifikací III. stupně MINIMUM, 28 s kvalifikací II. stupně VEDOUCÍ a 2 s kvalifikací I. stupně ČINOVNÍK - celkem to je 112 vedoucích MH a dorostu.

     V březnu se na Horní Bělé sešlo na třicet zájemců o získání kvalifikace rozhodčí soutěží MH a dorostu. Patnáct jich bylo z našeho okresu a k nim se přidali zájemci z Rokycan, Tachova a Karlových Varů. Školení proběhlo v přátelském duchu a doufám, že i to přispěje nejen ke zkvalitnění práce rozhodcovského týmu, ale především k zájmu rozhodčích soutěží se zúčastňovat.  V tuto chvíli máme na našem okrese proškoleno 37 rozhodčích soutěží MH a dorostu, z toho mají dva kvalifikaci I STUPNĚ.

 Nejrozsáhlejší aktivitou ORM je soutěž O pohár okresní odborné rady mládeže  ( dále jen POORM ). V listopadu 2007 byl zahájen již VI. ročník této soutěže, do kterého bylo zařazeno 9 soutěží. Minimálně do dvou soutěží se zapojilo 54 družstev nebo hlídek v obou kategoriích. Pěti soutěží se zúčastnilo 25 družstev a na všech soutěžích, které  proběhly, startovalo šest družstev starších a v mladší kategorii družstev sedm. V celkovém pořadí došlo k zajímavému výsledku. V obou kategoriích bylo pořadí na 1.- 3. místě naprosto shodné Manětín, Nevřeň a Horní Hradiště.

Závěrečné vyhodnocení proběhlo na slavnostním setkání v Manětíně, za účasti téměř 300 dětí a mnohých významných hostů. Chyb, které se vyskytly převážně v organizační rovině jsme si samozřejmě vědomi a do příštích let je odstraníme, ale věřím, že neměly zásadní vliv na konečný výsledek této úspěšné akce. 

Dovolte mi,  abych z tohoto místa poděkoval všem členům SDH, kteří se podíleli   na organizaci soutěží mladých hasičů v rámci poháru ORM, sborům dobrovolných hasičů v Dobříči a Manětíně za pomoc při zajištění okresních kol hry Plamen. Moje díky patří také všem vedoucím a jejich spolupracovníkům a funkcionářům, kteří se výchově mladé generace v jednotlivých sborech věnují nebo ji podporují. V neposlední řadě děkuji kolektivům a jednotlivcům, kteří náš okres reprezentovali na krajských soutěžích a Mistrovství České republiky v Trutnově. Neodpustím si jmenovat z této řady reprezentantů kolektiv MH z Horního Hradiště, který k titulu Mistrů republiky vybojoval v říjnu v Petrovicích u Třebíče ještě právo reprezentovat Českou republiku na 17. mezinárodní hasičské olympiádě, která se bude konat v druhé polovině července 2009 v Ostravě. Ještě jednou gratuluji a přeji hodně úspěchů !

Vážené starostky, vážení starostové sborů dobrovolných hasičů a starostové okrsků, vážení hosté !

Vyslechli jste zprávu o činnosti ORM okresu Plzeň – sever. Pokud máte k činnosti této odborné rady nějaké připomínky, případně dotazy,  máte možnost vyjádřit je v diskusi.

 

Děkuji Vám za pozornost s jakou jste mne vyslechli.

 

                                                                           Jaroslav   F r á n a

                                                                           vedoucí OORM